phone_in_talk Anonymní nonstop linka pomoci

Třetina webových stránek amerických zdravotnických institucí nezmiňuje U rovná se U, jak jsme na tom v Česku

Zatímco téměř všechny webové stránky státních zdravotních institucí v USA poskytují informace o PrEP, 18 z nich přímo neuvádí „nezjistitelný rovná se nepřenosný“ (U=U).

I když se o U=U píše, na mnoha z těchto oficiálních webových stránek jsou v poskytovaných informacích mezery.

„Webové stránky státních zdravotních institucí slouží jako bezplatný a důvěryhodný zdroj pro zdravotnické pracovníky a členy komunity pro přístup ke zdravotním informacím,“ píší vědci z Univerzity George Washingtona. V únoru 2022 systematicky analyzovali informace o prevenci HIV uvedené na webových stránkách zdravotnických institucí všech 50 států a okrsku v Kolumbii. Celkem 33 webových stránek výslovně zmiňovalo U=U, ačkoli dalších devět uvádělo odkazy na externí webové stránky, kde se U=U probíralo. Více státních webových stránek se zabývalo PrEP (46) a PEP (42).

Přesnost informací o U=U byla hodnocena na základě čtyř kritérií:

  • 27 států uvedlo nulové riziko přenosu,
  • 29 států uvedlo, že se to týká konkrétně sexuálního přenosu, což znamená, že to nemůže být nesprávně vykládáno tak, že se to týká injekčního nebo jiného rizika,
  • 30 států uvedlo, že se jedná o osobu, jejíž virová nálož je nedetekovatelná nebo potlačená,
  • 24 států uvedlo, že virová suprese musí být dlouhodobě udržitelná (např. po dobu nejméně šesti měsíců, „trvale“ potlačená atd.).

Pouze 18 webových stránek jednotlivých států (tedy o něco více než třetina) uvádělo přesné údaje ve vztahu ke všem čtyřem kritériím. Na 17 státních webových stránkách byly uvedeny zavádějící nebo nejednoznačné formulace (např. „prakticky žádné riziko“, „minimální riziko“).

A jak jsme na tom v Česku?

Prošli jsme weby státních organizací a zařízení, kde bychom informace o HIV očekávali. Explicitně zmíněné informace o tom, že nedetekovatelný rovná se neinfekční jsme nenašli ani na jednom webu. Jmenovitě jsme prošli stránky MZ ČR, SZÚ (včetně webu https://tadyted.com/kontakty/ věnovanému Národnímu programu boje proti AIDS), všech krajských hygienických stanic a zdravotních ústavů. Řada stránek odkazovala na Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v ČR na období 2023–2027, kde však tento koncept není uveden a je zde jen zmíněno, že „Pravděpodobnost přenosu osobami s dlouhodobě nedetekovatelnými hladinami HIV v krvi je minimální, čímž se riziko nákazy v populaci velmi snižuje.“

A jaké informace jsou uvedené na Národním zdravotním informačním portále (https://www.nzip.cz/clanek/335-hiv-zivot-s-hiv)? „Lidé, infikovaní virem HIV jsou stejní jako lidé zdraví. Není potřeba dělat mezi pozitivními a negativními rozdíly a nějakým způsobem je odsuzovat, vyčleňovat, diskriminovat či stigmatizovat. HIV pozitivní člověk může dělat všechno jako člověk zdravý.“ Specifická informace o dlouhodobě nedetekovatelné virové náloži a z ní vyplývající neinfekčnosti člověka žijícího s HIV, tedy že nemůže přenést HIV sexuální cestou, chybí. Věta, že „HIV pozitivní člověk může dělat všechno jako člověk zdravý,“ není také přesná – lidé s HIV nemohou například darovat krev (kvůli opodstatněnému riziku přenosu HIV) anebo jsou povinni svůj zdravotní status hlásit lékaři.

Podotýkáme, že informace o PrEP a PEP se na webech vyskytují spíše sporadicky.

Zdroj: https://www.aidsmap.com/news/nov-2023/third-us-health-department-websites-dont-mention-uu

Připravila Veronika