phone_in_talk Anonymní nonstop linka pomoci

Projekt Housing First zajišťuje střechu nad hlavou pro lidi v těžké životní stiuaci

Pět lidí v Praze, kteří se ještě nedávno nacházeli v bytové nouzi, je již na cestě k bezpečnému, stabilnímu a důstojnému bydlení.

To vše díky projektu Housing First s názvem Správci bydlení, který spolufinancuje Evropský sociální fond.

Klienti jsou do projektu zapojeni na různých úrovních spolupráce. Sociální pracovníci za nimi docházejí jednou týdně a dle jejich aktuálních potřeb společně pracují nejen na zabydlení, ale i na zlepšení v dalších oblastech života. „Pomáháme jim s vyřízením sociálních dávek, s hledáním zaměstnání, doprovázíme je k lékařům, navštěvujeme je v jejich novém nájemním bytě. Podporujeme je a doprovázíme životem. Pracujeme spolu na tom, aby jejich život našel nový směr,“ říká sociální pracovník Honza. Klienti programu mají k dispozici multidisciplinární tým složený ze sociálních pracovníků, bytového specialisty, peer konzultantky, psycholožky a dalších.

Podporu zajišťuje tým projektu Správci bydlení i majitelům pronajatých bytů. Garantuje jim včasné a úplné zaplacení nájmu, pomoc s administrativními záležitostmi, dohlíží na bezkonfliktní sousedské vztahy. Cílem je dlouhodobý pronájem bytu za oboustranné spokojenosti majitele i nájemce.

V současné době tým hledá vhodný byt o velikosti 2+kk v Praze pro klientku samoživitelku, která pečuje o šestiletého syna. Ten v září nastupuje do školy, a proto potřebuje stabilní zázemí. „Chci pro syna bezpečný a šťastný domov, kde může růst a cítit se dobře,“ říká maminka malého Oleha.

Pokud máte chuť pomáhat lidem ve složité životní situaci a vlastníte volný byt nebo víte o někom, kdo ho má právě k dispozici, neváhejte se ozvat na telefonním čísle + 420 601 569 725, případně na emailové adrese info@spravcibydleni.cz. Více informací o projektu Housing First najedete na www.spravcibydleni.cz.

Projekt: „Zavedení principů konceptu Housing First pro osoby žijící s HIV“ Registrační číslo: CZ.03.02.01/00/22_101/0001054

Připravila Alexandra