phone_in_talk Anonymní nonstop linka pomoci

Příběh paní Ivany, klientky programu Housing First

"Bez vás bych pracák nedala, děkuji také za byt, za to, že žiji. Na ulici bych umřela." - Přinášíme vám příběh úspěšně zabydlené klientky programu HOUSING FIRST.

Příběh ukazuje, že spolupráce klienta a sociálního pracovníka někdy není jednoduchá a může narážet na řadu byrokratických bariér a svévoli úředníků. A to i přesto, že stát sám nabízí určité formy finanční pomoci. Pro případy, jako je případ paní Ivany, dokonce lidem v nouzi pomoc slibuje.

Paní Ivaně je 60 let. Na nás se obrátila na začátku března 2024. V té době bydlela u kamaráda, ale nájem jim skončil. Majitel byt prodal a nový již nájemníky nechtěl. Na vystěhování jim dal lhůtu do konce měsíce.

Nejdřív paní Ivana zkoušela najít pronájem sama, ale nepodařilo se. Problémem byl její nízký příjem. Kvůli špatnému zdraví nemohla pracovat a invalidní důchod je stále v řízení. Pobírala sociální dávky z úřadu práce. Oslovení majitelé volných nájemních bytů se báli, že jim bude dlužit na nájemném, a tak raději pronajali byt někomu jinému. Nakonec zašla na obecní úřad s žádostí o pomoc. Tam se dozvěděla, že „sociální byty nemají, ale je tu jedna taková organizace…“. Tak se dostala k nám.

Kvůli nutnosti velmi rychle sehnat byt jsme byli ve velkém časovém presu. Vše ale naštěstí dopadlo dobře. Paní Ivana se do nového bytu nastěhovala na přelomu dubna. I majitel starého bytu nakonec souhlasil s pozdějším termínem vystěhování. Potud se komplikace dařilo řešit. Ale problémy neměly konce….

Jak se ukázalo, největším problémem byla referentka úřadu práce. Paní Ivana neměla peníze na to, aby při podpisu smlouvy zaplatila kauci, provizi a první nájem, celkem 50.000 Kč. Úřad práce může lidem bez prostředků v takových situacích pomoci. Dokonce musí. Paní referentka se však rozhodla, že pomáhat nebude. Nejprve odmítala žádost paní Ivany vůbec přijmout, poté žádala dokládat skutečnosti, které doložit nejdou. Prostě vymýšlela nepříjemnosti, aby mohla žádost zamítnout. To by pro paní Ivanu znamenalo, že pravděpodobně skončí bez prostředků na ulici.

Naštěstí ale na úřad chodila se sociálním pracovníkem našeho projektu Housing First, který jí pomáhal celým procesem projít. Takže když referentka žádost klientky podle našich očekávání skutečně zamítla, paní Ivana se svým sociálním pracovníkem okamžitě podali proti rozhodnutí odvolání. Zároveň podali stížnost na jednání této referentky. Obrátili se také o pomoc na jednu poslankyni parlamentu a sociální pracovník napsal, se souhlasem klientky, článek do medií.

Bohužel vším tím došlo k velkému zdržení, takže paní Ivana nemohla v požadovaném termínu zaplatit vše, co po ní bylo v souvislosti s nájmem bytu požadováno. Proto jí organizace poskytla půjčku na zaplacení provize, kauce a několika nájmů s tím, že paní Ivana vše splatí, jakmile jí budou dávky přiznány.

Nakonec se naštěstí vše podařilo zdárně vyřešit. Paní Ivana má dávky přiznané, dojít by jí měly každým dnem. Půjčku chce umořovat co nejrychleji. Na jedno konkrétní pracoviště úřadu práce také míří kontrola z generálního ředitelství Úřadu práce a paní referentka bude mít vážné pohovory se svými nadřízenými.

Paní Ivana má ze svého bytu radost, nejvíce se jí líbí, že je na klidném místě, a těší se z kratších procházek po okolí. Zdravotní stav se jí také zlepšil. Cítí se veselejší, život pro ni začal mít cenu. Nejvíce oceňuje naši pomoc při jednání s úřady.

Sama říká: „Bez vás bych pracák nedala, děkuju také za byt, za to, že žiju. Na ulici bych umřela.“Nyní se chce zaměřit na zlepšení svého zdraví. Pomůžeme jí najít ortopeda a zubaře. Toho se ale bojí.

Těší se také, že se bude moci bytem pochlubit svým blízkým, kterým dříve o své tíživé sociální situaci neřekla kvůli velkým pocitům studu, své dceři a vnučce. Z té má ohromnou radost, střední školou prochází se samými jedničkami a příští rok chce jít na vysokou školu studovat psychologii.

Toto je jeden z příběhů se šťastným koncem, které zažíváme v rámci své práce v projektu zabydlování podle filozofie Housing First, financovaném z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus a státního rozpočtu ČR.

Pokud se i vy nacházíte v bytové nouzi, nebo chcete našim klientům pronajmout byt ozvěte se na telefonní číslo +420 601 569 752 nebo na email alexandra.kondratukova@aids-pomoc.cz.


O programu Housing First

Česká společnost AIDS pomoc v rámci projektu Evropského sociálního fondu už druhým rokem ubytovává lidi žijící s HIV v bytové nouzi podle principů filozofie Housing First. V praxi to znamená, že naši sociální pracovníci najdou klientovi programu dostupné nájemní bydlení na komerčním trhu s byty, pomohou mu se zajištěním kauce, získáním dávky státní sociální podpory nebo hmotné nouze, pokud na ně má klient nárok, pomohou mu se zabydlet a získat potřebné vybavení. Navíc jsou mu i pak k dispozici s řešením jeho sociálních a životních problémů.


Projekt: Zavedení principů konceptu Housing First pro osoby žijící s HIV Registrační číslo: CZ.03.02.01/00/22_101/0001054

PŘIPRAVILA ALEXANDRA