phone_in_talk Anonymní nonstop linka pomoci

Jaký byl rok 2023 v ČSAP a co nás čeká v roce 2024?

V uplynulém roce 2023 se Česká společnost AIDS pomoc po hektickém covidovém období vrátila k preventivní, sociální a zdravotní činnosti v oblasti HIV.

S koncem covidu souvisí i ztráta dodatečných příjmů z této činnosti a tím i možnost nezávislého dofinancování aktivit spolku. V kombinaci s vysokou inflací a klesající finanční podporou ze strany státu a některých samospráv to mělo za následek omezení provozu některých činností, zejména v oblasti testování na HIV a dalších infekcí. Na 2 měsíce v roce jsme uzavřeli všechny naše ordinace - a přesto jsme historicky otestovali rekordní počet lidí – přes 16 tisíc. Vděčíme za to dlouho budované důvěře v anonymní a bezplatné služby.

K zásadnějšímu rozvoji došlo v sociálních a komunitních službách spolku. K sociální službě Azylový dům se nám poprvé podařilo získat financování i pro další dvě nové sociální služby: Kontakt+ a CHMS Help. Jsme rádi, že tyto služby můžeme postupně budovat a rozvíjet k užitku lidí žijících s HIV a jejich blízkých. Zároveň spolek získal podporu a financování z programu Evropské unie pro zcela novou službu Housing First. Ta má za cíl podpořit bydlení lidí žijících s HIV, zejména pak klienty našeho azylového domu, v získání dlouhodobého bydlení ve standardních bytech. Naším návazným cílem je zlepšit celkovou situaci klientů i v ostatních oblastech života, jako je jejich zdravotní či psychický stav, finanční oblast nebo plnohodnotné zapojení do společnosti a společenského života.

Třetí zásadní oblastí pro spolek v roce 2023 byla stále podpora ukrajinským klientům. Jedná se zejména již o dříve diagnostikované pacienty, kterým poskytujeme podporu v prvních dnech jejich pobytu v Česku. Zprostředkujeme jim kontakt s HIV centry a poskytujeme podporu pro získání zdravotního pojištění a léčby. Do jejich získání v přechodném období několika týdnů jsme léčbu a potřebná vyšetření schopni poskytnout z podpory WHO, Unicef a farmaceutických firem. Nově jsme v minulém roce zahájili cílené dobrovolné anonymní testování ukrajinských uprchlíků a také jejich vzdělávání v oblasti prevence HIV.

Všechny tři zmíněné oblasti budou dominovat i naší činnosti v nastávajícím roce 2024.

Jiří Pavát, ředitel Domu světla ČSAP

#image_description_709#