phone_in_talk Anonymní nonstop linka pomoci

HIV advokáti na TikToku 2

Dnešním tiktokerem, kterého bychom rádi představili v miniseriálu influencerů, kteří otevírají téma infekce HIV, je 32letý Johneri’O Scott (@jscotttv) z Atlanty.

Scott používá TikTok teprve od srpna 2022, ale má přes 45 000 followerů a 583 000 liků u svých videí.

„Říkal jsem si: Nechte mě dělat věci, které vzdělávají, inspirují a posilují lidi,“ říká Scott. „Nechte mě položit můj život jako živoucí odkaz těm, kteří právě dostali HIV a mohou se cítit že umřou.“ Scott chce, aby se lidé o HIV dozvěděli pravdu.

Scottovi byla diagnostikována infekce HIV v roce 2014, ale věděl, že diagnóza ho nemůže zastavit. „Musel jsem se dovzdělat, protože stigma okolo HIV je tak silné, jako že když máte HIV, dostanete AIDS. Když máte HIV, zemřete.“ Po získání více informací o viru, nalezení podpůrných skupin a komunity, a po mnoha otázkách, chtěl pomoci vzdělávat druhé. „Tehdy jsem se zamiloval do vzdělávání o HIV a STD (sexuálně přenosných nemocech). A kolika životů jsem se dotkl od svého coming outu,“ říká.

Scottova TikToková videa říkají pravdu o HIV, vrhají světlo na témata jako nezjistitelný=neinfekční (U=U), preexpoziční profylaxe (PrEP), HIV a STD testování a jiné. Ve videu, které získalo více než 2,9 milionu shlédnutí, vtipně nastiňuje, jak rozpoznat, jestli má muž STD. „Miláčku, jestli „teče“ ještě dříve, než jste začali v posteli, pak hádej co? Utíkej! Může to být STD!“

Jedním z rizik viditelnosti na TikToku jsou ostré komentáře uživatelů, ale Scott to bere s nadhledem. „Vím, že jsem sám se sebou spokojený. Když mi říkají: „Lže - nemá HIV“ nebo „Jen se přetvařuje“, tak prostě jdu dál, protože mě ve skutečnosti neznáte a já neznám vás.“ Prostě dál dělá svou práci: vytváří informativní videa na TikToku a nabádá k pravidelnému testování na HIV a pohlavně přenosné choroby. „Když jde o vaše sexuální zdraví, musíte být opravdu sobečtí.“

Zdroj: https://www.poz.com/article/hiv-advocacy-tik-tok

Připravila Veronika