phone_in_talk Anonymní nonstop linka pomoci

Hepatitida C

Možné průběhy onemocnění, význam terapie a dopady neléčené infekce.

 

Význam hepatitidy C

Infekce virem hepatitidy C (HCV) je celosvětově jednou z hlavních příčin chronického onemocnění jater. Dlouhodobý efekt infekce HCV je velmi variabilní, kolísá od minimálních změn tkáně až po fibrózu a cirhózu ústící v hepatocelulární karcinom (HCC). V rozvinutých státech světa je HCV zodpovědný asi za 20 % akutních hepatitid, 70 % chronických hepatitid, 40 % jaterních cirhóz, 60 % HCC a doporučení ke zhruba 1/3 transplantací jater.

Podle odhadů žije na světě 70–80 milionů osob s chronickou infekcí HCV. Podle výsledků z roku 2001 byla chronicky infikována 0,2 % naší populace. Podle odhadu expertů je nyní výskyt v ČR 0,4–0,5. V roce 2023 došlo k poměrně významnému nárůstu počtu nově diagnostikovaných infekcí HCV. Stejný trend je pozorovatelný i v roce 2024 – do poloviny roku byla hepatitida C diagnostikována u 852 osob. Podle názoru expertů jde o důsledek zlepšené diagnostiky tohoto onemocnění zejména mezi injekčními uživateli drog. Určitým způsobem je výskyt nových případů infekce HCV v České republice v posledních 3 letech ovlivněn i imigrací z Ukrajiny.

HCV se přenáší krevní cestou. Před zavedením rutinního testování dárců krve (v ČR v roce 1992) se většina osob infikovala transfuzemi krve či krevních derivátů. Ve vyspělých státech ztratila tato cesta přenosu infekce na významu. Nejohroženější skupinou jsou nyní jednoznačně lidé užívající injekčně drogy, kteří sdílejí injekční stříkačky, jehly a další instrumentárium potřebné k aplikaci drogy.

Rizikové aktivity mohou představovat i tetování a piercing. Společné sdílení předmětů, které mohou být kontaminovány krví, jako jsou zubní kartáčky, holicí strojky apod., představuje další možnou cestu přenosu infekce. Možný je i přenos sexuálním stykem, ale je mnohem méně častý, než u hepatitidy B. Přenos z matky na dítě je také relativně vzácný a pravděpodobnost infikování dítěte během porodu je nižší než 6 %.

Při současné infekci HCV a virem lidského imunonodeficitu (HIV) je hladina HCV v krvi výrazně vyšší, a proto je přenos infekce sexuálně i vertikálně mnohem pravděpodobnější.

Chronická hepatitida C je charakterizována trváním infekce HCV delším než 6 měsíců. Podle současných poznatků kolísá pravděpodobnost přechodu infekce HCV do chronického stádia v rozmezí od 40–50 % až po 90–100 % v závislosti na věku, způsobu přenosu infekce, velikosti infekční dávky a řadě dalších faktorů. Nebezpečí je větší u starších lidí, při větší infekční dávce předané krevní transfuzí než při menší dávce přenesené společným sdílením injekčních jehel a stříkaček, při současné infekci virem hepatitidy B (HBV), při nadměrné konzumaci alkoholu a při poruchách imunity.

Chronická hepatitida C probíhá většinou bezpříznakově a je odhalena převážně při cíleném testování injekčních uživatelů drog, nebo náhodně při periodických prohlídkách nebo vyšetřeních zaměřených na jiné diagnózy. Teprve zhoršená cirhóza a HCC se klinicky projeví.

Nutnost léčby hepatitidy C

K léčbě se používají přímo působícími virostatika (DAA) bez otálení nabídnuta všem osobám s nedávno získanou i chronickou infekcí HCV. Zvláště urgentní je přitom léčba pacientů s významnou fibrózou, cirhózou, klinicky významnými mimojaterními projevy infekce HCV, návratem infekce HCV po jaterní transplantaci, u nemocných s rizikem rychlého jaterního procesu v důsledku přidružených onemocnění a u osob s rizikem přenosu infekce HCV na jiné. Léčba se obecně nedoporučuje jen pacientům s předpokládanou limitovanou délkou života z důvodu mimojaterních přidružených onemocnění.

Možnosti léčby hepatitidy C

Primárním cílem léčby chronické HCV je vyléčení infekce. V posledních 10 letech prodělala léčba HCV zcela mimořádné změny. Do praxe byla postupně uvedena DAA, která nemají prakticky kontraindikace, nežádoucí účinky spojené s léčbou jsou minimální a účinnost terapie se blíží ke 100 %.

Velmi důležitá je možnost zahájení léčby již při první návštěvě pacienta v ambulanci. Během této návštěvy se provede potvrzení infekce HCV na základě výskytu protilátek anti-HCV a virové RNA v krvi. Zároveň se stanoví stupeň pokročilosti jaterního procesu. Zásadní význam má odlišení pokročilé jaterní fibrózy a cirhózy od méně pokročilých jaterních procesů. Před léčbou musí být zhodnoceny možné lékové interakce mezi DAA a dlouhodobou medikací nemocného s eventuální úpravou dávek doprovodné medikace.

Přímo působící virostatika mají svůj název odvozen od mechanismu účinku. Látky této skupiny přímo blokují některý z enzymů uplatňujících se v průběhu množení HCV.

Ve světě (i v České republice) jsou dostupné tři režimy pro léčbu chronické infekce HCV. Ve všech případech jde o fixní kombinace, tedy dva nebo tři účinné léky jsou obsaženy v jedné tabletě:

  1. kombinace sofosbuviru s velpatasvirem,
  2. kombinace sofosbuviru, velpatasviru a voxilapreviru,
  3. kombinace glekapreviru s pibrentasvirem.

Léčba pacientů s nedávno získanou hepatitidou C má význam především pro zábranu šíření infekce v komunitě injekčních uživatelů drog i v celé populaci. Injekčním uživatelům drog by měl být umožněn přístup k opiátové substituční terapii a výměně injekčních stříkaček jako součást harm-reduction programů, a to také ve vězení, kde by mělo být nabídnuto testování všem vězněným osobám, stejně jako léčba. Léčba infekce HCV u injekčních uživatelů drog a vězňů má zásadní význam pro snížení nebezpečí šíření infekce HCV v celé populaci, protože se jedná o jednoznačně nejrizikovější skupiny infikovaných.

Závěr

Bez nadsázky lze říci, že pacienti s chronickou virovou hepatitidou C jsou v České republice léčeni nejmodernějšími dostupnými prostředky. Léčba u nás se nijak neliší od léčebných postupů používaných v nejvyspělejších státech světa a podobné jsou i její výsledky. Léčba je dostupná pro všechny pacienty, kteří ji potřebují a které je možné tímto způsobem léčit, a je plně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Hlavním úkolem současnosti je aktivní vyhledávání a léčba nemocných s chronickou hepatitidou C dříve, než se u nich onemocnění dostane do pokročilých stadií, kdy je již kvalita a délka jejich života výrazně ovlivněna.

Máte-li pochybnosti, zda jste se nenakazili hepatitidou C, nechte se bezplatně otestovat v některém z checkpointů ČSAP.

Zdroj: článek prof. MUDr. Petra Husy, CSc.; doc. MUDr. Svatavy Snopkové, Ph.D.; MUDr. Petr Husy ml., Ph.D. https://bit.ly/Farm_Service_HCV

PŘIPRAVILA VERONIKA