phone_in_talk Anonymní nonstop linka pomoci

Bojovník Ryan White

PŘÍBĚH ODVAHY A NADĚJE - Ryan White byl chlapec, který od 13 let bojoval s nemocí AIDS. Díky své odvaze a otevřenosti se stal symbolem pro lidi s HIV/AIDS.

Ryan White se narodil 6. prosince 1971 v Kokomu ve státě Indiana v USA. V dětství mu byla diagnostikována hemofilie, což je porucha srážlivosti krve, a potřeboval pravidelné transfúze krve. Bohužel během jedné z těchto transfúzí se nakazil virem HIV. V té době ještě nebylo o HIV a AIDS mnoho známo a existovalo mnoho předsudků a strachu.

V roce 1984, když mu bylo 13 let, byla u Ryana diagnostikována nemoc AIDS. Lékaři mu tehdy dávali jen pár měsíců života. Ryanův zdravotní stav se zhoršil natolik, že musel přestat chodit do školy. Když se pak chtěl do školy vrátit, narazil na odpor ze strany rodičů a učitelů, kteří se báli, že by mohl nakazit ostatní žáky.

Ryan a jeho rodina bojovali za jeho právo na vzdělání. Tento boj přitáhl pozornost médií a Ryan se stal symbolem pro lidi s HIV/AIDS. Díky své odvaze a otevřenosti pomohl zvýšit povědomí o HIV a AIDS a zbořit mnoho mýtů a předsudků o této nemoci.

Ryan White zemřel 8. dubna 1990, těsně před svými 19. narozeninami. Jeho příběh ale nezůstal zapomenut. Jeho matka, Jeanne White-Ginder, pokračovala v boji za práva lidí s HIV/AIDS a pomohla založit nadaci, která nesla jeho jméno.

Nadace Ryana Whitea byla založena s cílem poskytovat finanční podporu a zdravotní péči lidem s HIV/AIDS. Díky této nadaci dostávají lidé s HIV/AIDS přístup k lékařské péči, lékům a dalším potřebným službám, které by si jinak nemohli dovolit.

Nadace také podporuje vzdělávací programy, které mají za cíl zvýšit povědomí o HIV/AIDS a snížit diskriminaci lidí žijících s touto nemocí. Díky práci nadace se podařilo zlepšit životy tisíců lidí po celém světě a pokračovat v odkazu Ryana Whitea.

Na Ryana Whitea se dodnes vzpomíná jako na hrdinu, který pomohl změnit pohled na HIV/AIDS a bojoval za práva všech, kteří touto nemocí trpí. Jeho příběh je příkladem odvahy a odhodlání a je pro nás všechny inspirací. .

Zdroj: https://bit.ly/Wiki_Ryan_White, https://bit.ly/Ryan_White

PŘIPRAVILA VERONIKA