phone_in_talk Anonymní nonstop linka pomoci

Austrálie - léčba jako prevence a PrEP snižují výskyt nových případů HIV u gayů a bisexuálních mužů o dvě třetiny

Australští vědci uvedli v časopise Lancet HIV, že 27% nárůst počtu gayů a bisexuálních mužů užívajících anti-retrovirovou léčbu (ART) a dosažení nezjistitelné virové nálože vedlo k 66% poklesu infekcí HIV mezi roky 2010 a 2019, čímž ukázali, že léčba jako prevence je vysoce účinným opatřením ke zlepšení veřejného zdraví.

Vztah mezi zvýšeným počtem osob, které měly potlačenou virovou nálož, a redukcí v přenosu HIV se stal ještě významnější po zavedení PrEP (pre-expoziční profylaxe), takže v roce 2019 každé zvýšení potlačené virové nálože o 1 % korespondovalo s 20% snížením výskytu nových případů HIV.

„Naše výsledky naznačují, že léčba jako prevence, přestože je účinná sama osobě, snižuje výskyt HIV nejefektivněji, když je kombinovaná s distribucí PrEP a vysokou četností testování,“ komentují autoři.

Předběžné výsledky studie dopadu léčby jako prevence v Austrálii byly prezentovány na konferenci AIDS 2020 Dr. Dentonem Callendarem z Kirby institutu z Univerzity Nového Jižního Walesu. Nyní s využitím dat sesbíraných mezi lednem 2010 a prosincem 2019 posoudila stejná výzkumná skupina desetiletý dopad stoupajícího pokrytí ART a poskytování PrEP na přenos HIV ve státech Nový Jižní Wales a Victoria. Studie je první rozsáhlou analýzou účinnosti léčby jako prevence u gayů a bisexuálních mužů.

Dlouhodobá studie zkoumala změny HIV statusu, užívání léčby, virovou supresi a užití PrEP u 101 772 gayů a bisexuálních mužů, kteří obdrželi zdravotnické služby na 69 klinikách, které provádějí HIV testování v Novém Jižním Walesu a Victorii. Účastníci se mohli ke zkoumané skupině připojit kdykoli v průběhu sledovaného období.

Prvotní analýza sledovala výskyt HIV u mužů, kteří byli testovaní alespoň dvakrát během sledovaného období a kteří byli při prvním testu HIV negativní. Tato skupina zahrnovala 59 234 mužů, z nichž 1 201 bylo na pozdějších kontrolách diagnostikováno HIV s výskytem 0,4 případů na 100 osobo-roků sledování. Výskyt HIV poklesl o 66 % mezi roky 2010 a 2019 z 0,64 na 0,22 nových případů na 100 osobo-roků. Tento pokles byl nejvyšší mezi muži ve věku 30 až 39 let (88 %).

Mezi muži bez HIV vzrostl počet PrEP uživatelů ze 17 % v roce 2016 (rok uvedení PrEP) na 36 % v roce 2019, kdy PrEP užívalo 12 189 mužů.

Opakované HIV testování vzrostlo během studovaného období a badatelé spočítali, že výskyt nediagnostikované infekce HIV poklesl z téměř 11 % v roce 2010 na 9 % v roce 2019.

Skupina osob s HIV zahrnovala 12 554 mužů, kteří buď žili s HIV již na počátku, anebo jim bylo diagnostikováno HIV během sledovaného období a měli alespoň jednou otestovanou virovou nálož. Proporce mužů žijících s HIV, kteří měli potlačenou virovou nálož, vzrostla z 69 % v roce 2010 na 88 % v roce 2019, nárůst 27 %.

Prvotní analýza zohledňující sociodemografické charakteristiky a užití PrEP ukázala, že každý 1% nárůst výskytu virové suprese pod 200 kopií/ml byl spojen s 6% poklesem výskytu HIV. Výskyt HIV byl o 70 % nižší u mužů užívajících PrEP ve srovnání s těmi, kteří PrEP neužívali.

Výskyt HIV poklesl prudce mezi lety 2015 a 2017 a poté byl vyrovnaný, což naznačuje, že rozšíření užití PrEP posílilo okamžitý pokles nediagnostikovaných infekcích HIV a výskyt nepotlačené virové nálože.

Výzkumníci uvádí, že nárůst testování, pokrytí léčbou a virová suprese stejně jako cílené edukační kampaně odráží rozsáhlé úsilí lékařů a komunitních organizací učinit služby dostupnější.

V doprovodném komentáři redakce dva thajští HIV experti zdůraznili důležitost navržení služeb na míru jejich uživatelům tak, aby došlo k maximalizování dopadu PrEP a léčby jako prevence. Lékaři z Institutu pro HIV výzkum a inovace v Bangkoku zdůraznili důležitost komunit při společném zavádění služeb k dosažení důvěry a rovnosti. Poukázali na to, že rychlá akce vlády a komunit k dosažení implementace léčby jako prevence ve velkém měřítku „přivedla Austrálii blíže k ukončení AIDS dekády před mnoha ostatními zeměmi.“.

Zdroj: https://www.aidsmap.com/news/apr-2023/australia-treatment-prevention-and-prep-reduce-new-hiv-cases-gay-and-bisexual-men-two

Připravila Veronika